Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ar an gceann shiar de'n Oileán i gCillrónáin fadó, nuair a bhí a ngnó déanta aca i gCillrónáin, chuaidh siad isteach i dteach ósta ag ól braoin uisce beatha . Bhí siad ag ól agus ag cainnt gur tháinig an tráthnóna.
    Dubhairt duine aca leis an duine eile go raibh sé in am a bheith ag dul abhaile. D'éirigh siad agus thugadar aghaidh ar an mbaile. Shiubhaileadar leo gur tháinig siad go dtí Creig-an-Chéirín. Ba as Creig-an Chéirín duine aca, agus as Bungabhla an duine eile. Dubhairt fear Chreige-an-Chéirín go ngabhadh sé siar chomh fada le Bungabhla leis an fear eile agus chuaidh. Nuair a bhí sé shiar chomh fada le Bungabhla, dubhairt fear Bungabhla go ngabhadh sé soir chomh fada le Creig-an-Chéirín leis féin, agus chuaidh Mar gheall ar an mbraon a bheith ólta aca . Bhí siad ag dul siar agus soir go raibh sé ina lá geal ar maidin.
    Cáit Ní hIarnáin
    Cill Mhuirbhigh, Co. na Gaillimhe