Fearainn an Choirce | Bailiúchán na Scol

Ar an leathanach seo

Tá sé ráidhte gur iomda áit in Árainn a bhfuil ór a bhfolach. Chuir fear as Gort na gcapall i bhfolach é fadó, agus níor innis sé é d'aon duine nó go raibh sé ag fágail bháis. Dúbhairt sé le fear muinntreach go raibh sé i bhfolach shuas i gcreig ag an Réidh Bhig faoi mhullán eibhir. D'fhág sé i bhfolach annsin é ar fhaithchíos go ngoidfidhe uaidh é. Chuaidh an fear muinntreach ar a lorg, acht nuair a chuaidh sé go dtí an chreig bhí sé lán le mullánaibh eibhir, agus ní raibh a fhios aige cá raibh sé. Daoine an-saidhbhre a bhí insna lochlannaigh, nuair a bhíodar in Árainn fadó. Dubhradh go raibh a leasughadh féin i gceann gach iomaire acu. Tháinig troid ortha shuas ag an Dún Angusa, agus marbhuigheadh uilig iad acht an t-athair agus an mac. Dubhairt siad leis an mbeirt acu innseacht dóib cé'n chaoi a mbíodh siad ag fágail an leasuighthe agus go bhfágfadh siad beó iad.

Séamus Uá Flaithbheartaigh
Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe
Domhnall Uá Flaithbheartaigh
(ar lean ón leathanach roimhe)

chionn agus fear le leath-chois ag tabhairt aire do'n chiste. Tá sgáth ar na daoiníbh a dhul ann san oidhche, mar gheall ar an áit uaigneach a bhfuil sé.