Scoil: Ballygar (C)

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Eithne, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Tá morán daoine i gCeanntar Bhéuil Átha Ghártha agus dairighdar trácht air an Tréinín Ruadh agus an droch-ainm a bhí uirthe a fúadach páisdí ó na Daoine agus tá sliocht a cinne na gcomhnuidhe tímcheall na h-áite go fairsing fós.
    Níl a fhios agam cían fáth gur glaodadh an tréinín Ruadh uirthe ar dúis acht go raibh an choisuidheacht thar barr aici agus go mbíodh cruth uirthe a rith mar an treanán nó an gearra guirt.
    Bhí eagla air na daoine roimpi agus níor mhaith le h-aonne an t-eiteach a thabhairt dí nuair a theastoach lóistín na h-oidhche uaithe.
    Bhí sí na codla ar dhá cathair ar an dteanntéan oidhche mar ba gnáth dhí sa drianán nuair a thánaig fear an tighe asteach ó bheith ag imirt chártaí agus é na mheadhon oidhche.
    Anonn chum na teine leis, fé dhéin na leiteann a bhíodh na Chomhair
    Eithne Bean Uí Liatháin