Scoil: Ballygar (C)

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Eithne, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Níl eolas na aithne air Mártan sa chuid is mó Éirinn acht tá áiteanna eile agus ní theidheann a Fhéile gan cearc nó choilleach a mharbhudh na onóir.
    Agus na theannta sin bíonn cúpla uair a chluig saor ó obair ins na muilte mar deirtear gur mhuilteoir naomh Mhartan.
    Is beag an áird a bhí a dailtíní go raibh aithne agamsa ortha breis agus trí fichid blian ó shoin [ar Mhártan]. Lamhna agus a gcuid cloinne na gcomnuidhe idir an choill agus an Port i mbothá beag cré agus cleithe agus gan aon aoirde mór sa tsimilé.
    Oidhche Féile Mhártan bhí cuigear nó seisear do na buachailli seo i dteannta chéile agus fuadar ailis futha agus shocruidear air dhuine aca a dhul suas air an dtaobh amuigh do'n tsimlé agus rud éigin a rá chum sgannra a chuir air a raibh astigh. Bu ghearr an mhaoil air an drabadóir dul anáirde agus is é a labhair go dána agus [go?] teann uaidh síos: -
    Eithne Bean Uí Liatháin