Scoil: Ballygar (C)

Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe
Eithne, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Aon-Mhic De ag cainnt le na máthair fe Naomh Brighid (Brighde) agus dubhairt Sé leithe céard a thiubradh tú do Bhrighid agus i chomh cráibhteacht agus chomh maith. Dubhairt an mhaighdean mhuire go dtiubradh sí lá dí ar an lá roimh a féile féin agus sin é 1adh Feabra. Lá Fhéile Brighde.
        1. naoimh
    Gaeilge
  2. Cailin a bhí ins an dtigh mór ins an Bad Times. Ní raibh paidreacha cor ar bith aici mar bhí sí an-óg nuair a cuiread cun oibre í, agus ní raibh scoil ins an áit. Bhí sí i mbaoghal a h-anam mar droc-fir a bhí ins an dtigh mór. Ag dul a codladh di gach oidhche dheireadh sí
    Paidir fhada aug paidir gearr
    Agus a Dé, gleigeal
    Agus da mbiodh sé nior fearr
    Thiubhrainn duith é.
    Bhíodh sí go h-an-tuirseach ar fad agus bhíodh sí ag codail go samh.
    La amháin thainc bean ar cuairt. Déagh bhean do b'éadh i. Thoisigh sí ag muinead paidreaca do'n cailin aimsire. Acht dimtig sí tar éis cúpla lá agus ni raibh na Paidreacha ag an gcailin