Scoil: Naomh Seosamh, Gaillimh (uimhir rolla 13914)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac an Ghoill

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    h-oidhche i dteach agus fuair sé é. Thug muinntir an tighe faoi deara gur stráinséara é agus d'fhiafruigh siad de cérbh as é nó céard a thug an bealach é. D'innis sé dóibh agus dubhairt siad leis fios a fhághail dóibh féin an fáth go raibh taobh an tighe (den teach) faoi dhíon agus nach raibh ar an taoibh eile acht sgraith. Agus an taobh a raibh an díon air go raibh an bháisteach anuas ann agus an taobh nach raibh air acht sgraith ní raibh báisteach ar bith anuas ann.
    Dubhairt sé leis fios a fhághail dó dá bhfuigheadh sé féin fios agus d'imthigh leis maidin lá ar na - bhárach.
    Bhí sé ag imtheacht gur thuit an oidhche air agus d'iarr sé lóistín 'sa dara teach agus fuair sé é agus d'iarr siad an rud céadna air agus d'innis sé dóibh. Bhí an t-athair agus an ceathrar mac in a dtáilliúra agus d'innsigheadar dó go rabhadar ag obair ó mhaidin go faoithin agus go raibh sé ag cainnt orra aon
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Séamas Ó hAllumhrain