Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

1. Sgéal.
    Eachtra an Mháirnealaigh.
    Bí fear i Glonndae na Gaillimhe aon uair amháin. Máirnéalach do beadh é. Chuaidh sé go Danmhairgh uair amháin agus nuair a tháinigh sé i dtír chuaidh sé ag breathnú ar an áit agus bhí sé ag déanamh iongantais ar gach a bhfaca sé ann, agus dubhairt sé nach raibh a leithéide sa mbaile in Éirinn. Aon lá amháin chuaidh sé soir an bothar seo, cé casadh leis ar an mbealach acht sean-fhear agus é, ag caoineadh. Bhí feasóg fada liath air agus bhí sé an aosta. Bhí buichéad in a laimh aige mar beadh sé dul i gcoinne buicéidh uisge. Bhí iongantas ar an máirnéalach ce'n fáth a raibh an sean-fhear ag gol. D'fiafruigh sé de'n sean-dhuine ce'n fáth a raibh sé ag gol, agus d'freagair fear na féasóige é. "M'athair," a dubhairt fear na féasóige "a bhuail mé agus a chuir i gcoinne uisge mé" "Muise bhfuil tu a rádh liom go bhfuil t-athair beo" "ars an máirnéalach. Tá sé beo acht tá sé sa leabaidh le seacht mbliana" ars an sean-fhear.
    Siubhal sé in aoindigh le fear na féasóige. Thugh sé an canna as a laimh agus d'iomchur sé é, chun an tighe. "Anois" a dúbhairt fear na féasóige, "ar an bpoinnte a thiocaidh tú isteach an doras iarrfhiadh [!] m'athair tú a marbhughadh. Cuirfhidh sé fáilte rómhath agus dearfhaidh sé leat
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Seán de Faoite