An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé an buidéal fíona dí. Thug sise túbháille dó agus dúbhairt sí; "Chuile úair a sgaras tú an túbháille seo beidh gach sórt bíadh agat, agus seo slaitín sídhe duit agus coinnigh go daingean é.
    D'imtigh leis annsin go dtáinic sé chuig an g-cros-bhóthair acht núair shrois sé an áit thuit sé ina chodhladh. Tháinic na driotháir agus bhaineadar na trí úbhla dhe agus chuireadar trí crab ina phóc[a.] D'úisigheadar annsin é agus chúaidheadar abhaile. Núair tháiniceadar chuig an leaba d'fíafruigh an t-athair díobh an raibheadar i ngáirdín na brídeóga.
    "Bhí mise ánn"; arsa an mac is óige. Chuir an mac a lámh ina phóca agus thug sé na h-úbhla dhó acht dá ndonacht a bhí sé roimhe seó bhí sé seacht n-úaire níos measa anois in dhíaidh na "chrabs". "O, bí ag imteacht uaim tá mé níos measa anois ná mar bhí mé aríamh
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife
    AT0654: The Three Brothers