An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aistí. Bhíodh sí ag íogáil an bhainne agus an ime de na bheithidhigh agus í ag imtheacht in a giarrfhaidh mar sin dúbhairt sí leis.
    D'innis sí dhó annsin cá bhfuigheadh sé a chapall agus cé'n chaoí a dtiúbhradh sé leis ar ais é. Ag triúr dreitheár a bhí sé, agus rachadh sé agus ghoidfheadh sé as a stábla i nghan fhios díobhsa é. Annsin an chéad teach ósta a dtiocfhadh sé súas leis, chuirfeadh sé faoí ann go maidin ach dhéarfadh sé lé fear an ósda a rádh leis an triúr dritheár núair a thiocfhadh síad in a dhiaidh go raibh an fear agus an chapall imthighthe an bhealaigh i bhfad roimhe sin. Rinne Éamon aí Luich amhlaidh agus tháinig sé féin agus a chapall ar ais arís go dtí a bhaile-"lios".
    Seán Ó Fiadhaigh
    An Fiodh Thiar, Co. na Gaillimhe