An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Tháinig mo sean athair i bréig beag in aice le cnoc measa lán le túaim. Bhí capall mór álainn aige agus aisce amháin timpeall ciorcal blásann a sain uair an capall ann. Bhí sí i stablaí in aice leis an cúige. D’fhan mo sean athair ina suí ar feadh na hoibre ag faire ar an gcapall.
    Nuair a bhí sé ina meas an oibre agus an clann go léir ina eolais, O’ osclaíonn and doras, agus tháinig marcai beag rua isteach. Bhí slaitín ina láimhe aige. Níor abair sé focail ar cúais anonn sa cúinne, fág sé an scian a bhí ar ciorcal ar an mballa agus amach leis arís.
    “Tá an capall marbh arsa mo sean athair leis féin” nuair a teigh sé amach chun é a feicéal arís, bhí sé cínte fuair marbh sa stablaí. Duine deas na sióga “chnoc measa” a tháinig agus an capall a gcoid leis mar bhí sé ag cloiseáil go gear uair.