An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raosca mór móna agus thairring sé beart mór de slait a bhí ag fás ánn go ndearna sé lód mór. Líon sé leath-bhealaigh den lód lé múitín agus sean-fhéar. Chúaidh sé abhaile chuig a mháthair agus dúbhairt sé léi dul síos sa lód ina seasamh súas. Rinne sí amhlaidh agus chuir sé an lód thiar ar a chruit agus shiúbhal sé isteach go doras an duine-úasal agus cé casadh leis i dtosach acht an duine-úasal féan. "Ceárd a theastuigheans uait", arsa sé lé Concúbhar. "Bfell" a deir Concúbhar "ní raibh aon slighe-bheatha agam acht dhá chaora agus mharbhuigh mé íad in onóir duitse |íad| núair a bhí tú lé pósadh agus anois caithfidh tú slighe-mhaireachtáil a thabhairt domhsa agus dom mháthair". "Bhéarfhaidh mé sin duit," ars an duine-uasal leis, "Bhfuil tú inann chaoirigh a chómhdacht". "Tá", a deir Concúbhar, "sin é an céud obair a chleachtuigh mé agus tá mo mháthair inann cearcaí agus franncaí a bheathadh". "Ceart go leór", a deir an duine-úasal. "Tara uait amach agus teasbáinfhidh mé na caoraigh duit. Thug sé Concúbhar leis agus theasbáin sé na mátharacha ar fad dó agus bhí cuid acú ag breith úain óga. Dúbhairt an mháighistear lé Concúbhar aire maith a thabhairt dóibh, agus bhí sé an-athásas [!] as an obair a bhí lé
    AT0650**: The Strong Youth
    Seán Ó Chatháin