Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sin ann fadó agus dá mbeadh sí ann an t-ám sin ní bheadh sí ann innois, bheadh sgéal fada aici nó sgéal gearr nó bheadh sí gan sgéal ar bith. Acht bhí bean ann agus bhí triúr inginn aici, lá amháin dubhairt an inginn ba shinne go ngabhadh sí ar lorg furtun, maith go leor arsa an mhátair, "tiúr isteach críathar uisge."
    Chuaidh an inginn amach agus nuair a shíl sí críathar uisge a toigeál níor fhan deóir ann. Tháinig caróigín agus dubhairt "cur díon agus cur dóibh," agus tiubhruig tú uisge isteach," ara bí ag imteacht as m'amharc a shean-charóigín go beo tapaidhe.
    Thóig sí críathar eile acht d'imthigh an t-uisge amach arís acht braoinnigin beag a d'fhan ar thaobh an chriathair. Chuaidh sí isteach an méid sin féin, agus rinne sí
    AT0431: The House in the Wood
    Seosamh Breathnach