Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. 'San am fadó bhí lanamhain ann agus bhí aon mhac amháin aca agus ní raibh an mac acht cúpla lá nuair a tháinig sgolgháire bocht isteach.
    D'fhiafruigh an sgolgháire bocht cé an aois a bhí an páisde agus do h-innsigheadh dhó cé'n uair agus cé'n lá agus cé'n nóiméad de'n lá ar rugadh é. Rinne an sgolgháire tairingearacht annsin go marbhochadh an tóirneach an mac sin nuair a bheadh sé bliadhain agus fiche.
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc nó go raibh an mac bliadhain agus fiche d'aois.
    Fear saidhbhir a bhí in a athair agus tamall roimh an ám fuair sé fir oibre agus dúbhairt sé leó seomra a dhéanamh istigh in aill a bhí in-aice leis an teac.
    Máire Ní Raghallaigh
    Máirtín Ó Conghaile