Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear fiadach i gcoill lá agus connaich sé bean ceanghailt ar chrann. Thug sé leis abaile í agus bheatha sé í agus nuair a bhí sí tamall aige phós sé í. Bhí páisdhe aice agus níor mhait leis na daoine a bhí thart gur pós sé a leithide sin de bhean agus chaith siad amach an páisde san bhfairrghe. Fuair siad sean-éan agus ghléas siad ar nós páisdhe í agus dubhairt siadh le mach an Ríogh gur bin é an sórt páisde a bhí aice, agus nár cheart dó í a phósadh, bhí síadh leis nó gur chaith sé í fhéin amhach ag an iol-phéist, agus is beag nár cáilleadh é na diaidh.
    Ba í an iol-phéist máthair na mná agus leighfheadh sí isteach iad gach lá ar an talam cupla uair.
    Thaghadh siadh isteach i dteach beag táilliúra a bhí ar bruach na fairrge