Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus is fadó bhí, bhí cuigear mac aige. Bhí siad co togtha sin do beith ag troid agus ag achrann le chéile go raibh chroidhe cráidhte aca.
    Ghlaoid sé chuige lá amháin agus theasbáin sé beart slat agus é ceangailte le gad, agus ar seisean leo:
    Fágfaidh mé mhaoin go léir ag an té ar féidir lo an beard seo a bhriseadh. Rug duine aca ar an mbeart. Rinne sé a dhithceall leis, ac theip air a bhriseadh. Thríall duine eile é agus theip sé ar mar an gceadna.
    Do tríall gach duine aca é act theip glan orra go léar.
    Annsin rug an t-atair ar an mbeirt sgaoil sé an gad de agus bris sé gach slat faoi leith díobh. Féachaigidh anois ar seisean leó is ionann sa chás agaibh-se é agus ag
    Bairbre Nic Seoig
    Coill Sáile, Co. na Gaillimhe