Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

1. An Athair Neimhe agus an train
    Bhí fear a bhí ag tiomáint train tríd an bhfásach bhí sé oidhche agus bhí aisling aige go raibh ciste óir i n-a bhailighe i sgailp a bhí le thais an bhothair iarrinn.
    Gach lá dá bhíodh sé ag dul thar an áith sin, bhíodh sé ag breathnughadh ar an sgailp agus déiread sé leis go mba áluinn an rud an ciste óir a bhí sa sgailp sin a fhághail.
    Bhí sé co' cinntí sin go raibh an cistí ann agus nach labhrugheadh sé leis an bhfhear a bhí leis air. Lá amháin cheap sé amach dul go tí an sgailp so agus bhí se cinnte go mbeadh a chíste óir aige acht ní mar sin a thuit amach bhí faitchíos air dhul, ag an sgailp.
    Bhí faithchíos air go raibh athair neimhe éigin ag tabhairt aire dho'n cisti sin.
    Shuidhe sé síos ar agaidh an sgailp acht bhí faitchíos air dul i ngar dhó.
    Chonnaic sé an rud amac i mbéal na sgailpe.
    Thug sé a ghuna agus phléasg leis, act ní fhaca sé aon chosamhlacht le tada ar bith déantha aige.
    Dubhairt leis féin, dá mbéadh aon cheann beo ann, go dtiocfeadh sí amac le gorad de'n gréin a thabhairt di féin, agus i gcionn tamaill tháinig trí cionn aca amach agus fuir seisean bás.
    Bairbre Níc Seoige
    Coill Sáile, Co. na Gaillimhe