Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean-aimsire, bhí Rí agus Bainríoghan ann agus ní raibh aca acht aon ingean amháin acht is ghearr go bhfuair an bhainríoghan bás agus phós an Rí arís.
    An dara bean a bhí ag an Righ ní raibh sí lághac leis an ingean bhualadh sí í agus sa deireadh dhíbir sí as an gClaisleán í amach ag tabhairt aire do chaoirigh.
    Bhí an cailín bocht annsin gan dídean gan chomhluadar do cheap an leas-mháthair nach mbeadh sí i bhfad beó amuigh sa bhfuacht.
    Bhí sean chaora dhul ánn agus thagadh sí chuici chuile lá agus thugadh sí rud le n-ithe dhí agus éadach le na chur uirthi.
    Chuala an leath-mháthair fuithe agus dubhairt sí go gcuirfeadh sí fhéin críoch leis an obair. Chuir sí fíos ar an mbúistéara go marbhuigheadh sé an chaora dubh.
    Fágadh an cailín bocht annsin lá léithe féin agus í ag caoineadh.
    Chéard atá ort a chailín arsa an guth taobh thiar di, d'fhéach sí siar agus chéard a chonnaic sí acht mach Ríogh.
    D'fhirr sé ar an gcailín teacht i n-aoinfheacht leis, agus tháinig agus
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes