School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí mó shean-athair in a shuidhe le solus an lae lá fadó chuaidh sé amach ag siubhal tré na chuid talmhan.
    Chonnaic sé leipreacán i n-a chodladh dhó féin ar a thulán féir rith mó shean-athair go dtí é agus thug sé leis abhaile é.
    Shíl sé airgéad a fhághail ó'n leipreacán ní raibh aon airgéad ag an leipreacán dó nuair nach raibh chuir sé isteach i mbosga é go chéann seacht-mbliadhna.
    Nuair a bhí sé seacht-mbliadhna sa mbosga bhí mó sean-athair ag siubhal chois na fairrge lé, chonnaic sé píosa mór ádhmuid ar an tráighe.
    Nuair a tháinig sé abhaile d'innis sé do mhuinntir an tighe go bhfaca sé píosa mór ádmuid ar an tráigh agus go raibh sé ró throm le tabhairt abhaile agus go raibh faithcíos air go dtiubhradh an taoille amach é.
    Nuair a chualaidh an leipreacán an fear ag chainnt mar sin thosuigh sé ag gáiridhe. Bhí iongantas ar an bhfear an leipreacán a bheith ag gáiridhe mar sin acht níor bhac sé leis
    AT0670: The Animal Languages
    Mairéad Ní Níadh