Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

cuca o'n bfairrge is gan inntí ach aon bhean amháin.
    Níl fhios agam ar an domhan arsa Loinnir cén téileamh atá ag an gcurracainín a beith ag teact a' breathnú ar an soithín. Ná bac leis an gcurracín ná leis an soitin adeir Drúcht Uaine ach teanam leat ábhaile. Mo crádh agam go bráth adeir Loinnir má fagaim seo go bfeice mé cén t-éileamh atá aicí ar mo shoithín. D'imtigh Drúcht Uaine agus dfan Loinnir ina seasamh ar an tráigh. Tháinic an curracín suas go dtí an soithín agus chuaid sí thart timceall uirthí Nuair bhí sí thart timceall uirthí thug sí a haghaidh isteach ar an tráigh agus chuir sí uisge go beál a brogaí ar Loinnir leis an mbruth bhí amach roimh
    Áine Ní Bhrian
    Bairbre Ní Súilleabháin