Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí siad i na gcomhnuidhe i gCathair Na Mart. Chuireadar garaidhe gabáiste agus oidhche amháin thug an buachaill a bhí acu cliabh de'n ghabáiste isteach lé haghaidh a suipéir. Bhí bhó ceangailte istigh sa teach acu. Nuair a chuaidh siadh i chodhladh cuimnuigh an buachaill ar bheart deirigh sé agus sgaoil sé an bhó agus leig sé ag iththe nan gabáiste í.
    Dairigh bean an tíghe an bhó agus deirig sí agus (chuir) chuaidh sí ag cur na bó as an ghabáiste ach ghreamuigh sí fhéin don bhó dairigh an fear í agus deirig sé féin agus chuaid sé fhéin
    AT0571: “All Stick Together”
    Áine Ní Bhriain