Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. Mac Baintreabhach
    Bhí mach baintrigh fadó ann agu bhí a mháthair ag iarradh ar pósadh. Phós sé agus an oidhche a raib an bhainis ann diarfhuigh sé dhá mháthair ce an chaoi a geobhfadh sé i chodhladh leis an mbean Dúbairt an mháthar leis an áit a bheadh sí i [chroise?] air a dhul ann.
    Nuair a chuaidh siad a chodhladh bhí nisgóid ar an mbean agus bhíodh sí ag rádh leis fanacht amach ó an nisgóid. ní bhiodh tada ag deanam imnidhe den amadán ach ach [tangachtáil?] leis an nisgóid. sa diridh bhuail an bhean cic air agus [chat?] sí sios ar an úrlar é Annsin duagair sé ar a mháthair go raibh sé sios. teighre suas aríst adeir sí Chuaidh sé suas annsin ar shean lota cearc a bhí ann agus duagair sé ar an mháthai
    Áine Ní Bhrian
    Bairbre Ní Súilleabháin