Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí i nÉireann fadó agus bhí aon inghean amháin aige nuair a fuair a máthair bás ach phós an rí aríst.
    Bhí an dearg-ghráin ag an leas-mháthair ar an inghean agus chuireach sí i bhfad ón teach í ag tabhairt aire do chaoire. Ní thogadh an leas-mháthair aon lón don chailín agus cheap sí go bhfuigheadh an cailín bás leis an ocras, ach ní mar sin a tharla. Bhí an cailín ag fás suas go raibh sí i na cailín breágh dathamhail sgiamhach. Chuile lá nuair a bhíodh sé an dó-dhéag thagadh caoirín glas a bhí ann agus thugadh sí biadh don chailín aagus is in é an chaoi ar mhair sí. Mhair sí sgathamh fada ar an gcaoi sin ach ar deireadh thug an leas-mháthair faoi deara go raibh an cailín i bhfad ní ba bhreághthe ná a clann féin.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Áine Ní Bhrian