Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreabhach ann fadó agus ní raibh aici ach aon mhac amháin. I bhfad uatha agus ní i ngar dóibh bhí fathach mór i na chomhnuidhe agus bhíodh sé ag dul thart ag cruinnniú gasúir bheaga le haghaidh a bhéilidhthe. Lá amháin bhí sé ag dul thart agus isteach leis go dtí máthair Bhodairlín ach bhí Bodairlín i bhfolach aice. Bhuail sé ag an doras agus dúbhairt sé "Faighim bolath an Éireannaighe bhréagach bhradach is mór liom de ghreim é is beag liom de dhá ghreim é. Níl fhios agam céard a dhéanfadh mé leis mar a gcuirfinn de shéideog san aer é nó faoi mo chosa sa lathach, ach sgaoil amach chugam é nó go dtairnigh mé tríd na fiacla fada fuara é. D'osgail máthair Bhodairlín an doras dó agus tháinic
    AT0327: The Children and the Ogre
    Aíne Ní Bhriain