Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    capall. Ansin Ó Conchubhair amach sa stábla é in áit a raibh go leor caiple tinne. Chuimil an buachaill cuid den stuff a bhí sa mbuidéal dhi ar an bpoinnte sin bhí sí níos fearr ná aon chapall dá raibh sa teach go dtí fiú Giorráinín Phleibistín Óir. "Tá do cheird agat" adeir Ó Conchubhair. Thug sé anuas Giorráinín Phleibistín Óir. "Ó" arsa an buachaill "ní fhéadfa mé é sin a shocrú nó go mbeidh sé in oidhche.
    Nuair a bhí muintir an tighe na gcodhladh ins an oidhche chuaidh an buachaill agus bhí sé ag tabhairt leis an giorrán agus in áit ag gabháil ag marcuigheacht air is amhla tharraing sé ina dhiaidh é. Ansin thosuigh an giorrán ag rith. Rinne sé an oiread torainn is gur dhúisigh sé Ó Conchubhair. Lean Ó Conchubhair é, bhain de an giorrán agus chuir ceangal na cúig gcaol air.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Colm Seoighe