Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thairrneanos ceann acu éirigeann uisge naíos agus bíonn leirgheas ann. Cuaid an feargo dtí an ait agur tharraing se blat agur d’éirig uirse aníor agur cuimil sé cuid den uirse da shúile agur ar an bpoinnte sin fuair sé amharc arúirt agus chuaigh se go dtí an cailín a raibh ag ríbe in a croidhe agus fuair sé buidhéal agus líon se leis an t-uisce an buidhéal agus cuaidh sé go dtí teac an cailín. Cuir sé fallacy ortha braon den t-uisce a ól agus go mbead sí go mair ar an bpoinnte dól sí go raibh lán an buideal ólta aice. Agus leigeasad í, Annsin phór rí féin agyus an fear a chuig an tuirge aici agus ta amhain casad do an fear an phioc na súile ar “o” adeir sé stl mé gur phioc me na súile asarsa “pioc adeir an fear” acr ba mhaith an lá dhom é mar ta mé pósta anois le ingean ríog agus tá agus tá an oiread airgid agam is nác b’fuil fíor agam cé gur a bhreatnos me. Pioc na súile asamsa anois ad’eir an fear eile agus gabhfaidh mé said tá mballa agus béid fhíor agam a bhfiighead mé leugheas. Pioc sé na súile ar agus nuair a dfág se an fear eile chuaid se searc ta mballa agus chuaid se I bhfoglach. Nuair a cáinic na cait steact dubairt said “ innissgéal a
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Maighread Ní Confhail