Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

(ar lean ón leathanach roimhe)

Ansin d'osgail an t-athair an cófra, bhí béal na seanmhná oscailte. Sháith sé cnámh siar ann agus thacht sé í. I ndiaidh sin d'éirigh an dearbhráthair bocht saidhbhir agus an dearbhráthair saidhbhir bocht.

Rí na gcat
Bhí cailín beag I dteacht uair amháin in a raibh cat mór. Oidhte amh.ain fuair an cat bainne agus d’fhág sé braon in a bhad agus d’ól an cailín an bainne agus bhí ríbe ann agus seas se na craidhe agus níor béidir lé aon doctúir leighas a shágail dí. Oiche ina dhiadh sin bhí beirt bhuachaill ag imirt cartaí agus d’imir said an da súil as a céile an duine a buadchat phioc sé na súile as an duine eile. Bhí an duine a caill na súile ag imeacht leir go ndheacha sé seacht sgéalta agus dubairt rí nag cat “liner scéal a saib “innu scéal a mheadhbh “ innis scéal tu féin a deir Meadhbh do thosuigh rí nag cat ar a scéal agus dubhairt tá blathanna deasa ag fás in ait aithride agus an duine a

Maighread Ní Confhail
Padraic Ó Conghaile