Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gandal ar dhá lacha agus bardal agus gur thug sé an dá lacha agus bardal ar dhá circ agus coileach agus gur thug séan dá circ agus coileach ar tuath agus go raibh sé ag dul thar abhann agus gur this an tuath síos san abhainn agus gur casadh tighearna talmhan dhó agus gur dubhairt sé go marbo tusa me mar gheall ar an mbó.
    Dubhairt an bhean ‘goirim agus caisrigim tú,’ agus igheanra na tamlmhan thar do ceann agus thar do chosa. Bhí tighearna na talmhan ag éisteacht leis an gcaint agus b’eigin dó an míle punt a thabhairt do Thomás agus bhí sé i ndan go leor beithidhigh a cheannacht ansin.
    AT1415: Lucky Hans
    Máire Ní Shúilleabháin