Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é go mbéadh sé ramhar Lá amháin bhuail donnacht duine dé na cailleacaibh, agus d’imthigh an bheirt eile ‘na aifrinn agus d’fhan boiligín sa mbaile ag tabhairt aire don tsean bhean. Nuair a tháinic an bheirt eile abhaile bhí an tsean bhean marbh ag boiligín agus a cuid éadaigh air aige. Agus binnear breágh déanta aige di. Do chuaidh na cailleacha ag ithe agus ba ghearr gur tháinic tart ortha “Slub slab” a deir cailleach tá tart orm féin “Slub slab” adeir cailleach eile tá tart ormsa freisin. Do chuaidh siad amach ag ól sa mbarraile, agus chaith boiligín síor iad agus bhí an teach aige féin agus ag a mháthair agus na cailleacha baidhte
    AT0700: Tom Thumb
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven