Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teach boiligín agus dubhairt, “Ta im agus arán anseo boiligín” Amach lé boiligín ar an bpoinnte agus rug sí air agus chaith sí sa mála é. Bhíodar ag imtheacht gur rabhadar ag dul tar coill. Dubhairt boiligín “ní deaca m’athair ná mo mháthair thar an gcoill seo ariamh gan slat a bain dom. “Tá go maith adeir an cailleach”. Chuaidh sí ag baint slaite agus chuir boiligín clocha móra sa mála agus d’imthigh sé féin abhaile. Nuair a chuaidh sí ag iompar an mála dubhairt sí “Trom trom é boiligín”. Chuaidh sí abhaile agus suas leithe ar an teach agus bhí pota mór crochta ar an teine. Sgaoil sí anuas na clocha mar síl sí gur bé boiligín a bhí ann agus briseadh an pota eile agus ba b’ é an dara pota briste annsin. Do shocraigh an bhean deir dul ar a thóruigeacht annsin. Do chuaidh sí go dtí teac boiligín agus dubhairt “Im agus arán sa mála seo do boiligín.” Do chuaidh boiligín amach agus chaith sí siar sa mála é. Chroch sí leithi é agus í go háthasach.
    Nuair a bhíodar ag dul thar an gcoill dubhairt boiligín Ní dheacha m’athair ná mo mháthair thar an gcoill seo gan séo ariamh gan slat a bhaint ach ní dhearna sí a chomhairle. Nuair a chuaidh sí abhaile thug sí boiligín isteach sa teach go bhfeicfheadh sí b’é boiligín a bhí ann, agus b’ b’é. Bhíodar lé boiligín a mharbadh ach d’fhág siad sgathain
    AT0700: Tom Thumb
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven