Scoil: Inis Niadh (uimhir rolla 11938)

Inis Ní, Co. na Gaillimhe
Caitlín Ní Thuathaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-fhear thoir i n-aice le Cuige Uladh. Bhí sé lá amuigh. Chonnaic sé sean-bhó i n-a luighe agus gan uirthi ach leath-adharc. Bhí sean-bhean i n-aice léithi. D'fhiafruigh sé de'n tsean-mhnaoi cé an chiall í bhéith i n-a luighe agus gan uirthi ach leath-adharc. Bhí fhios ag an sean-bhean go raibh fhios ag an mbó. Dubhairt sí leis an bhfear eile dul siar agus a chluas a leagadh ar an áit a mbeadh an adharc. Béid fhios gach uile shórt annsin agat," adeir sí. Chuaidh sé leag sé a chluas ar an áit a mbeadh an leath-adharc, agus bhí fhios gach uile shórt beo i n-a dhiaidh sin aige.
    "Is eadh;" adeir sí, "cé an scéal agat é." "Ó," adeir an sean-fear, "fúair mé fhios Cromail a bheith ag tigheacht go h-Éirinn, agus go marbhochaidh sé gach duine beo."
    "Díol tusa do phíosa talmhan féin," adeir
    Pádraic Ó Linneán