Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannaighthe ins an áit seo agus sé an t-ainm atá ar tobar Maimin. Tá sé suidte idir Doire Bhéil a Máma agus Uilleann Toir. Tá sean bothar ag dul suas cuighe agus tá sé ar taobh do laimhe clé den bhothar. Téigheann go leor daoine gach bliadhain go dti an tobar ar Domnach Maimin. Tá leabaidh freisin in aice leis an tobar agus baineann na daoine spallaí aisti nuair a bhíonn siad ag guidhe. Tá trí caracán cloch i n-aice leis an tobar freisin agus abrann na daoine paidreacha aca sin freisin. Caithfid gach duine a bróga baint de nuair a tá sé ag tabair turas. Is é Naom Padraich do rinne na trí caracán cloch cun turas a tabhairt cuige. Is ar a nglunaibh a tugann na daoine an turas. Teigheann na daoine seacht n-uaire thart ag gach caracán agus caitfinn siad cloch isteach ar an
    Peadar Seoige Mhicheál
    Doire Bhéal an Mháma, Co. na Gaillimhe