Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Ins an am fadó deirtear go mbeadh or í bhfolach ins na portaigh agus ins na cnocaibh. Tá sgéal í dtaobh aith araibh oir í bhfolach ann. Nuair a bhíodh an cogadh í n-Eirinn fadó do théigheadh na daoine ó na gardaí agus ó na saighduirí agus déanadh siadh comhnuidhe go mor mhor ins na choic mar bhíodh pollanna mora ionnta.
    Na daoine seo do thugadaís óir agus gach rud leobh ins na pollanna mhóra seo mar bhíodh faichthíos orthu. Tá áit í gcnoc na h-Uilleann thoir agus sé an t-ainm a thugaidís air Poll Craobhog agus deirtear go bhfuil sgéal i dtaobh an poll mor sin. Lá amháin do chuaidh fear isteach píosa san bpoll sin agus cheap sé go bhfaca sé spáran oir aníos píosa as an talamh.
    Do tháinig áthas mor air agus fuair sé a mhaide taobh amuig d'en pholl do chuaidh sé isteach agus bhí áthas an domhan air. Nuair a chuaidh sé isteach níor raibh sé in a-ann an spáran oir d'feiceal agus bhí sé tríd a cheille go h-an mhor. Do chuairtuigh sé an chrefag (?) lé na mhaide agus d'airigh sé rudh cruidh an doimhin síos sa gcrefóg. Do bhí sé dá cártadh agus ba gearr gur cur sé aníos é agus céard a bheadh ann acht cupán briste. Níor chaith an fear níos mó ama ag chuairtuigh an sparán óir acht chuaidh sé a bhaile agus d-ínns sé do na daoine go raibh sé cinnte go bhfaca sé an sparán oir istigh í "bPoll Craobhóg". Deirtear go bhfuil an t-or
    Tomás Seóige Mhichil
    An Uillinn Thiar, Co. na Gaillimhe