Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Tá go leor sgealtaí ag na sean daoine i dtaobh saidbhreas na ndaoine. Is an aimsear fado bhi go leor airgheadh ag na daoine ins na sgailpreacha act ma bhí fheín bíodh na daoine ag fághail an ceann a bfearr orta, Bhi fear an fado dharbh ainm Rudaire Mhicil Thomais ní raibh [athne] agam air act chuala me m-athar mhór ag cainnt air bhí ann fear seo lan d' airgheadh agus ni raibh aige cen t-ainm [air] a gcuirfheadh sé é, bhí an fear seo ag dul i n-aois agus an saidhbhreas mór dhá fhagail in na diaid aige. Dó be an áit a bhí an t-ór aige i bpoll faoi talamh nach bhfuigheadh sé mar bíodh sé ag toruigheacht gach portach agus poll í cuile sliabh agus bhris se a croide ag cuartúghadh in phota airgeadh a bhí ag an bfear seo. Bhí dríothar ag an bfear seo agus ní raibh sé ceanamhail ar ó rughadh é mar dabhruigheadh cuile dhuine gó raibh sé nios dathumhla na é fheín agus níor thaithnigh sé leis. Mar sin fheín níor fhág sé aon blas den or aige agus d innis sé de fear strainseara eile cá raibh an saidhbhreas cuiré i bfolach age agus dubhairth sé leis e a tabhairth leis. Bhí áthas a chroide ar an bhfear seó agus chuaidh sé ar thoir an t-saidhbhreis act tar éis
    Eibhlin Ní Mháille
    Pádhraich Ó Maille