Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt drióthar an fado, agus bhí siad ar cheanamhail ar a cheile agus bhí siadh saidbir mar i dtus a n-oige chuaidh siad ar saothrú a mbeata agus d'fhághadhar a n-áthair agus a máthair i na ndiaidh i n-Éirinn agus bhí siad fhéin ag saothrú airgheadh, bhí siad chomh cheanamhail ar a cheile agus nac mbhriseadh an saoghal idir iad. Bá gearr gur chualadhar faoi bhás a m.átair agus ghoill sé sin gó mhór orta agus nach raibheadhar indon oibhrigheadh gó ceann coichthighise, chúpla lá tharla ndeacha siadh ag chodladh obair bhí troidh thart san áit a rabhadár ag fanacht, agus bhí dríothair acu san áit a raibh an troaid agus bhí gadair leis. Nuair a thosiag an droidh d'éirige an buis is d'eírgh[...] in racket d'éirge an fear is a gadhair faoi na asgail mó níl aon áit ariamh dhá raibh an fear seo a mbeith troidh nach ritéadh sé is a gadair faoi na asgail.
    Cúpla bliadhaín tar éis bas a máthair chur an t-áthair fíos ar an mac ba sine cun é choirigheadh os ciónn cláir mar bhí sé ag sluigheadh na ngrásta agus d'ubhairt sé leis gan aon ughdar a tabháirt d'en mhac eile air act gan a bheít go h-olc dó nuair a gheobfádh sé bas roinnt ias coí máit agus s'feádhfadh sé. Nuair a chuala an mac ieá síne shin t-áinic sé abaile agus níor innis sé
    Padraic Ó Máille