Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    driathár i mbéal na mbreach agus bhí beirt driathar san teach leobh agus bhí tuairim ceithre cruacaí coirce acú agus scuabadh uilig iad acht ceann amháin. Is iomdha díoghbháil a déanamh ar na daoine Oidhche na Gaoithe Móire mar leagadh na tighthe agus scuabadh an féir agus an coirce uatha. Tá cuid de na daoinibh beo fós acht tá siad sean anois agus tá cuimhne acú go maith ar an oidhche sin mar abrann siad "Oidhche Chinn an dhá lá dhéag béidh cuimhne uirthi go h-éag."
  2. Tá sé tuairim le céad bliadhan ó bhí Oidhche na Gaoithe ann. Oidhche Cinn an dá lá dhéag a bhí sé ann agus tháinig gaoth mór ann agus leag sí na tighthe agus na daoine agus chrath sí an talamh.
    Cuireadh an t-iasg a bhí i n-Iorrus Mór cuireadh sna spéiribh iad. Bhí an t-iasc ar fud na sléibhtibh. Chuir sí an sáille ins na spéiribh freisin. Bhí an t-sáille ar nós sneachta nuair a bhí sé ar an talamh. Bhí fear in-a comhnuidhe ar an gCearad Garbh
    1. próisis agus feiniméin
    Padraic Seóige Máirtín