Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí go leor leigheasanna ag na sean daoine fado. Nuair a bhíod fairtnní ag na daoine théigheadh siadh go dtí cloch in in a mbéadh sort lugan isteach ann agus nac mbéadh aon uisge ag rith chuighe. Nuair a thiócfadh sé chomh fada leis an gcloc dhórtfadh sé cúpla tonna uisge anuas air agus déarfaidh sé uisge cloc gan iarraidh. Ní gó t-iarraidh atá mé act ag iarradh do leigheas.
    Bíodh leigheas eile acu do fairtiní nuair a d'feicfeadh siad seilmide ar thaobh an bhotair nó i n-aon áit ar bit gheobhfhadh siadh cipinn agus chuirfeadh siadh an cipinn tríd an seilmidhe agus saitfheadh siadh ins an dtalamh é agus déirtear an fhaid is bhéith an seilmidhe ag lubhad bhéith an fairtin ag lubhadh comh máith no corr nuair dhá gcuirfeadh aon duine cipinn thrídh píosa feola agus nuair a bhéit an píosa feola ag lubhad gó lubhadh an fairtin freisín.
    Bhí leigheas ag na daoine i gcomhair tinneas fiachal sé an sort leigheas a bíodh acu fróg beo a chuir siar in do bhéil agus é fhágail tamaill beag ann agus nuair a tuibharfadh iniar é bheíd do phian leigheasta.
    Corr a gcuirfeadh siadh smig neannta siar in a mbéal agus é a cuimilt dhá bfiachal agus annsin é do chuir i mbuideál agus an buideal a acur sa dtalam agus an fhad is a bheit an smig neannta ag lubhadh beith an fhiachal ag lubhadh freisin. An té a mbeidh pian in a bolg air fadó sé an
      1. cleachtas an leighis
    Pádhráich Seóige Sheáin