Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

Ar an leathanach seo

1. Sé an sórt soluis a bhíod ag na sean daoine fado bréib agus cipinní. Chuiridís cipín i bfód móna agus chuiridís isteach i bpoll a bhíodh sa mballa é. Sé an sort rud i an bréib dheanamh siadh dó thuighe choirce í agus cuireann siad geair uirtí. Sé an caoí a deanadaís an bréidín d'fághadhaís ola agus annsin cardáiladaís é. Annsin snaodadis é le na dtorna agus dheanadaid cnáp den snáite. Sé an caoí a dealbeanna siadh é. Chuiridís píosa go maide san urlar agus chuiridhis an snáite thart air agus bhíodadais ag dul ó taobh go taobh an tighe nó go mbéad sé dealbha acu.