Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    in a raibh a gcuidh féar acú go raibh sé fudaighthe go léir agus ní raibh fios ag aon duine ca raibh a gcuidh féin mar bhí sé go léir fudaighthe tre a chéíle agus bhí obhair mhór acu é do roinnth ar a chéile Mar bhí sé measghadh tre a chéile agus bhí a chuid is mó de chuireadh amuga. Bhí guail acú an t-amh sin ní bhíodh móin ar bith achu agus bhí guail an daor.
  2. Bhí go leor céirdheanna ag na daoine fadó act níl siadh mar na ceirdheanna ata san áit anoís Bíodh na mná ag cárdál agus ag sníomh agus nuair a bhíodh an snaiththe sníomtha acu dhéanadís dhá ceirtlinn dé, agus geobhfadh siadh crann deilbh agus dealbhadáis agus nuair a bhéit sé comhartha acu caithfeadh fiche is cúig snaiththe dubhaltha bheith thart ar an gcrann. D'earfhaidís gur chéad a bhéith ann mar a mbéadh sé sin acu ní beith aon leiteadh san mbréidín. Tiubharfadh siadh chuig an bfígheadhoir é go bfeadhadh sé. Tagfadh corr dhuine uaisle
    Brígidh Seoige Tomáis
    An Uillinn Thiar, Co. na Gaillimhe