Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    talamh. Bhí fear ar an Gcéaradh Garbh agus bhí béirth dríothar aighe . Sé an t-ainm a bhí air Michéal ó Béara. Bhí sé cruacaí coirce aighe agus bhíodar ngár dá dhéile agus léagadh an ceann a bhí í
    lár agus níor déanadh tadha ar an gcuidh eile. Tháinigh aimsear mháith í ndiaidh ná h-oidhche sin agus bhí na daoine sásta mar níor chualadhar aon gaoth a bhí comh mór leí ariamh roimhe sin.
    Abriann ná daoine.
    "Oidhche chinn an dá lá dheag" béidh cuimhne uirthí go héagh.
  2. Oidhche amháin deír na sean daoine go raibh an spéir lasta suas agus chuireadh sé fiatchíos ar an saoghal mór. Acht nuair a tháinigh an oidhche bhí atrú sgéil acú ní isthigh abhí siadh acht amhuig ag chuir sgratanna ar a gcuidh tighthe agus ag ceangailt a gcuidh cochaí feir. Bhi crannta ag dúl san spéir agus cruacaí monadh ag le gaoith na sean daoine abhí na gcomnaidh tarth leis an bfairrge. Deir siad go mbiodh na h-iasg a bhí san bfairrge ar bharr na gcnoch agus iadh caillte. Bhíodh uisge na fairrge a buaileadh in agaidh na tighthe agus
    1. próisis agus feiniméin
    Padraich Seoige Mháirtín