Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. na Gaillimhe
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an t-am sin go mór mhór ar na sean mhná ma'r ní mna miseamhail a bhí san saoghal le linn an ama sin. Beidh cuimhne ar oidhche cionn an da lá déag gó h-eág ma'r do deanadh sleachta ar gó leor an t-am sin agus is iomadha duine a marbhuigheadh le teann fuachta agus ocrais agus mar deir an sean fhochal an fhad is bhéas uisge rith agus fear ag fás béidh cuimhne ar an bploith sin.
  2. Ta sé suas lé ceadh bliadhain ó shíon ó bhí oidhche ná gaoithe moire ann. Oidhce chinn an da lá dheagh abhí ann agus tháinig gaoth mhór agus leagh sí na thígheadh agus bhuail sí faoí na céile iadh agus crath sí an talamh.
    Cuireadh an t-iasch a bhí sa bhfairrge í N-oras Mhór cuireadh sna spéirthibh iadh. Bhí an t-iasch ar fudh na sléibtibh cuir sí an t-saile sna spéirthibh fresin.bhi an t-saile ar nós sneachta nuair a bhí sé ar an
    1. próisis agus feiniméin
    Mícheál Seóige Mháirtín