Cloch na Rón, Co. na Gaillimhe
Máire, Bean Uí Chuinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Maidin lá ar na mbárach chuaidheadar amach ’gá tóireact airís agus faoi dheire fuaireadar í, agus í i bpoll. Tharraing siad aníos as an bpoll annsin í, ach bhí sí marbh. Annsin thugadar faoi ndeara go raibh sí ag corruighe, agus tháinic na firíní annsin airís agus d'iarradar an bhó ar Shéamus ach dubhairt Séamus nach dtabharfadh. Bhíodar ag tabhairt airgid dó, ach níor ghlac Séamus é, b'fhearr leis an bhó. Léim Séamus ar an bó agus thosuigh sé ’gá marcaidheact agus thuiteadar isteach sa loch, d'eirigh Séamus airís agus chaith sé dul abhaile gan bhó.
    Íde Ní Chuimín
    Nóra Ní Cheannadubhain