Scoil: Loch Eidhneach (uimhir rolla 16007)

Loch Eidhneach, Co. na Gaillimhe
Bríd M. Ní Chonaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mná a phósfad sé. Chuaidh sé go dtí sean-fhear a bhí i a comnidhe i n-gar dó. Dubhairt an sean-fhear leis an céadh sóchraidh a bhéidh ar an mbhaile a dhul ann agus a dhul go dtí an roidhligh[roilig?] agus an mada a fágáil sa roilig. Nuair a tiochfadh sé abhaile, féac cé aca a thíochfadh i a choinne í a phósadh. D'fhág sé a mhada sa roilig agus nuair a tháinig sé abhaile d'fiafruigh sé den chéad bhean a dtíocfhadh sí i gcoinne an mhada. Dubhairt sí nach dtiochfadh an dtíochfadh tusa i gcoinne an mhada?. Ní tíochfadh a deir an darna bean. Ní tíochfadh an tríomhadh bean ná an ceathrad bean i a coinne ach an oireadh. Chuaidh an cuigeadh i a coinne agus nuair a chuaidh sí go tí an roilig agus bhí an mada i a láimh aicí chuala sí an glór faoin leac. Dubhairt an glór leí dá béadh sí i a bean mhaith go d'toghfhadh sí mé féin. Bhí caitheamh mór uirthe agus
    Áine Ní Fhlaithbhearthaigh
    Cúil na Ceártan, Co. na Gaillimhe