Scoil: Nead an Iolraigh (uimhir rolla 11669)

Cluain Luáin, Co. na Gaillimhe
Bríd Ní Chadhain

1. Crios brighde
    An dtuais téigeann duine amach sa ngarrdha agus tarraingeann sé lán a glaca de fíoga agus tugann sé abhaile iad agus dó nó trí de punnainnaibh tuige i mbratóg. Cuireann sé an breatoig suas ar chrann sa ngarrdha chun go mbeadh fasgadh ceg naomh brige faoi. Téigeann sé thart timpeall an tighe go dtagann sé go dtí an doras agus deireann, "leigfidh tú isteach brigid". Deireann na daoine atá istig "ligfidh agus fáilte" imthuigheann (agus) sé leis agus deireann sé an rud ceadna trí huaire. Tágann sé isteach annsin agus deireann duine eigean an crios brighde. Deireann duine eile crios de na fíoga agus cuireann sé ins an gcrios tuige é. Téigeann duine de'n clann tríd an gcrios annsin bíonn féasta deas aca in anóir naomh brighde.
    Téigeann beirt buachaill timpeall leis an gcrios annsin. Téigeann siad isteach i ngach teach agus ag dul isteach doibh buaileann siad ar an dorais agus deireann siad

Crios brighde i mo chrios, crios na