Scoil: Nead an Iolraigh (uimhir rolla 11669)

Cluain Luáin, Co. na Gaillimhe
Bríd Ní Chadhain

1. Cistí Óir i bhfolach
    Is mínic a chúla mé na sean daoine timcheall na háite ag rádh go raibh ór i bhfolach i Crocán Na Sgeiche in Árd-na-gcraobha in aice tighe Séan Ó Cadáoin.
    Siad na Danair a chuir ann é. Uair amháin chula duine in Árd- na- graobhach an sgéal. Chuaidh sé go dtí é agus chaith sé tamall maith ag obair ann agus fé dheire chonnaic sé an t-ór agus eascú mór in a suidhe cois an phota.
    Nuair a chonnaic an t-eascú an fear d'fosgail sé a bhéal agus do rinne sé iarracht leimhrigh in a bhéal. Tháinigh eagla ar an bhfear chaith sé sgrot ar an teascú agus rit sé abhaile.
    Fuair sé tinn agus chuaidh a athair go dtí bean na libhe i gClocán. Dubhairt sí, nuair is mian le duine ór a fhagail béigin do cath dubh a thabhairt leis agus é a chaitheamh isteach cuig an eascú agus nuair a bhfuil an cat agus an eascú ag troid an pota a