Scoil: Nead an Iolraigh (uimhir rolla 11669)

Cluain Luáin, Co. na Gaillimhe
Bríd Ní Chadhain

1. Cistí Óir i bhfolach
    Tá ór i bhfolach inaice an sean Caisleáin. Na danair a chur ann é fadó. Bhí broinghlóid ag fear oidhche. Do cheap sé go raibh ór i bhfolach ag an sean Caisleán. An céad oidhche eile chuaidh sé ag toraidheacht an óir.
    Do thug sé laighe léis núair a bhí sé ag dul ann. Núair a bhí an tór bainte aige chonnaic sé sídheóg ag seasamh inaice leis agus bhí sí ag féachaint air. Tháinig faithchíos ar an bhfear.
    Bhí faitcíos air an tór a thógáint léis. Do thosaigh sé ag rith ach dó rith an sídheóg in a dhiaidh agus trí lá in a dhiaidh sin fúair an fear bás. Bíonn soillse le féiceál ann go minic.
  2. Tá ór i bhfolach i gcrocan ná sgeithe. Faoi sgeith atá sé. Níl fhios ag aoinne cé cur ann é. bíonn much ag tabhairt airé don ór. Tá crocán na sgeiche i Árd na gCríobach.
    Oidhche amháin bhí broingloid ag féar darbh ainm Sean O Caoidhean gosie. Dubhairt léis san briongloid go caithfeadh sé dul go crocán na sgeiche i lár na hoidhce agus bhead an tór os cíonn an talamhan. Caithfeadh