Scoil: Leitirfreag

Leitir Fraic, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó hIfearnáin

1. Tobar Beannuighe
    Bhí mo athair agus Miceail
    Danran ag dul ag (iasic) iascac go dtí Inísbófinne. Bhí tobar beannuidhe ann. Táinig tart mór ortha agus cuaidh síad isteach go dtí an tobar beannuighthe cun deoch d'fhágál. Bhí fear ann dárbh ainm Pat Dubh. Do chuir Pat Dubh clocha isteach sa tobar. Níor dhúbhairt na fir aon rud. Táinig síad isteach an dara lá. Bhí na clocha amuigh ar an talamh. Cuir Pat Dubh na clocha isteach an dara uair. Nuair a tháinig na fir isteach an dara uair bhí na clocha amuigh arais. Bhí crainn ag fás in aice leis an tobar. Do bhain Pat Dubh an crainn agus do chuir sé isteach sa tobar leis na clocha. Chúala an sagart faoi. 'Do sé' Dubhairt sé le Pat Dubh gan é a dhéanamh arais.
    Rinne sé é arais. Tháinig an sagart go dtí a theach agus dubhairt séleis, beidh usige ag (tas) teastail uait (feír) féin fós. Do thiormuigh gach tobar abhí in a chuid talamh. Fuair a chuid
    Seán Ó Conabhuidhe
    Damhros Beag, Co. na Gaillimhe