Scoil: Béal an Átha Buí (Clochar) (uimhir rolla 15872)

Béal Átha na Bá, Co. na Gaillimhe
An tSr Tr. Ní Orcáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chéile is nach geloisfeadh aoinne sea clogh an duine eile ag bualadh. Cuaidh Naomh Cailín go h-Iorrus Mór agus cuaidh Noamh Flainnín fo h-Iorrus Flonnáin. The rian a leabaidh ann, agus tátobar naomhtha a bhaineanns leis ann freisean. Teigheann na daoine are oilireacht go t-obar Naoimh Flainnín ar an 18ad la Mí na Nollag.
    Deirtear nuair d'iarr Naomh Flainnín talamh ón tighearna talmhan chun Séipéal a dhéanam, tur theasbáin sé carraig mór amach i loch bó. Dubhairt an tighearna talmhan, "sin é an méid atá agan chun do shéipéal a déannamh. Ní brón ar Naomh Flainnín. Ceap sé nár fheilesmhnach carraig amuigh i loch chun séipéal a déanamh. Ghuibh sé ar Dhia cun cabhau
    a thabhairt dó agus cuir a chodhladh air. Nuair adhúisigh sé bfhéach sé thart timceall air. Ní raibh loch ná carraig le feicéal. In a n-ionaid bí seipéal breágh ann agus bhí an loch tirm. Sin, é and chaol a deirtear gur tógadh séipéal Naomh Flainnín.
    Máire Ní Mhadaín
    Tomás Ó Mhadaín