Scoil: Béal an Átha Buí (Clochar) (uimhir rolla 15872)

Béal Átha na Bá, Co. na Gaillimhe
An tSr Tr. Ní Orcáin

Bhí bád caillte san gceanntar seo fadó, timcheall lé ceathrú míle ó mo theach. Bhí an bád ag teacht san gcuan. Bhí an oidhce an nuair bhí sí ag teacht. Chuaidh sí ar charraigh. Thuit na daoine amach san bhfáirge. Báthadh ceathrar aca – triúr fear agus bean. ’Siad Tomas Ó Conroigh, Seán Ó Búrca, Seán Mach Mathghamhna agus bean Bheal Ó Braonáin. Shábháil triúr aca. ‘Siad Seán Ó Raghaille a mháthair agus Seán Ó Conroigh. Cuireadh comhartha ar an gcarraigh ‘nár báthadh na daoine.
    Micheál Ó’ Conroigh, Cuan na mbád, An Clochán. M’áthair a d’innis an sgéal seo dom.
  2. Stoirm 7:12:37
    Céad bliadhna ó shoin bhi stoirm mór ann. Níor fhág sé teach sa tir nár scuabh sé an deasadh uaidh agus leag sé go leor scab. Níor fhág sé cruach coirce nó cruach feir sa bparáisté nar lag sé. Chuir sé na faoileáin soir go dtí na Beanna Beola.
    Bhris sé go leor báid. Níor fhág sé crann sa tír nár tharraing sé as an talamh. Guidheadh níos mó an oidhche sin ná i mbhliadhain eile. Bhí an feir guirt ar na cnuic le fairrge h-ait.
    Séamus Ó Mainnín Iorrus Flainnín. An Clochán.
    2. am