Scoil: Baile Conghaile

Baile Conaola, Co. na Gaillimhe
T. A. Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Phós Gráinne Flaithbhearthach agus rugadh mac dóibh lá dá raibh ar thuras farraige. Ar an ábhar sin tugadh 'Long Ó Flaithbhearthaigh' air. Duine ruadh ab'eadh an mac seo. Fuair a céile bás agus tamall ina dhiaidh sin chas sí ar uasal as an tSasain agus phós sí é seo. 'Corragán' ab ainm dó. D'réir cosamhlachta ní ró-mhaith a réitigh 'Long' agus an Corragánach agus bhí an mac i gcomhnaidhe ag fanacht le seans a fhagháil le deire a chur leis. Lá amháin chuaigh an bheirt aca amach ag siubhal agus tharla go dtáinig siad go bruach nó ciumhais Fuatha.Do sheas siad araon ag féachaint síos ann- an Corragánach 'na sheasamh roimh Long agus céard a rinne Long ach sathadh maith a thabhairt do mo dhuine agus isteach leis thar a cheann san bhfuath. Ar ndóigh marbhuigheadh láithreach é agus ó shoin tugtar 'Fuath Chorragáin' ar an
    T. A. Mac Suibhne
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)