Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    líonta le coirce bhris than an iascaire uirri agus cuir se i sios go puill na fairrge i. Bhí na daoine a bhí ag obair ar teach an soluis ag feacaint uirri.
  2. Bathadh beirt fhear ó Mhainnin fadó. Bhí siad ag dul go dtí Aillbhreac le cabhairleach a dhíol. I mbád a bhiodar ag dul. Bhí an lá cuin go leor ar dtus. Bhí se ag eirighe stoirmeamhail nuair a bhí siad i lar na fairrge agus an bad a bhi aca ní raibh sé go maith agus bhí siad ag dul go tapaidh. Dubairt ceann de na fir gur shil se go raibh an bhad ag dul sios. Ní raibh fhios aca ceard a dheanfadh siad. Thosuig siad ag sgreadú. Thainic gaoth mhór agus sios leis an mbád. Bathadh an bheirt fhear. Fuair na daoine an bad í gCaoran Mór agus bhí se go leir briste.
    Cáit Ní Dhonnchadha
    An Cnoc, Co. na Gaillimhe